Τετάρτη, 19 Δεκεμβρίου 2018
Βρίσκεστε εδώ: Οικοσελίδα Τα Νέα μας Τελευταίες Ειδήσεις
Τα Νέα μας

Διαβάστε ειδήσεις από τα διάφορα τμήματα μας και από τις περιοχές μας.H Παναγιώτα και ο Κύπρος πήραν το Ακριτικό Πένταθλο
Κυριακή, 03 Απριλίου 2016 22:07    PDF Εκτύπωση E-mail
Κυριακή, 03 Απριλίου 2016 22:07

Τι χρειάζεται άραγε να ξέρει ένα πραγματικός Ακρίτας; Ας τα πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά:

1. Πρώτα θα πρέπει να μπορεί με χάρτη και πυξίδα να φτάσει στον προορισμό του

2. Εκεί θα πρέπει να κατασκηνώσει και να κατασκηνώσει σωστά

3. Φυσικά αφού λατρεύει τη φύση θα πρέπει να ξέρει πώς να την εξερευνήσει, παρατηρώντας ζώα και πουλιά, αναγνωρίζοντας φυτά και πετρώματα

4. Θα επιβιώσει βέβαια ανάβοντας φωτιά και μαγειρεύοντας

5. Και τέλος θα το φιλοσοφήσει… με βραδινή κουβεντούλα.

Αυτά τα πέντε δοσμένα μέσα από πέντε δοκιμασίες, είχαν να αντιμετωπίσουν όσοι Ακρίτες βρέθηκαν το πρωινό της 1η Απριλίου έξω από το μοναστήρι του Αγίου Νεοφύτου στην επαρχία Λάρνακας. Οι Ακρίτες χωρισμένοι με κλήρωση από πριν σε δυάδες, ξεκίνησαν προς άγνωστη μέχρι εκείνη τη στιγμή κατεύθυνση. Με τα σακίδια στην πλάτη και ακολουθώντας οδηγίες έφτασαν στο χωριό Βάβλα όπου και κατασκήνωσαν. Στα σακίδια μπορούσαν να έχουν μόνο… δέκα αντικείμενα.

Η ανοιξιάτικη φύση ήταν στα φόρτε της κι έτσι η εξερεύνηση της ήταν απολαυστική. Παντού πράσινο και άνθη, ενώ το πουλιά ήταν παντού! Εξίσου απολαυστικό ήταν και το βραδινό φαγητό. Όλοι οι διαγωνιζόμενοι κατάφεραν να μαγειρέψουν το φαγητό τους πολύ καλά χρησιμοποιώντας μάλιστα σκεύη που έφτιαξαν μόνοι τους με υλικά από τη φύση.

Η βραδινή συζήτηση με θέμα που είχε επιλεγεί από πριν, ήταν πολύ ζωντανή. Επιχειρήματα, διαφωνίες και δυνατές απόψεις απ’ όλους.

Μ’ αυτά και μ’ αυτά οι Ακρίτες μας βρέθηκαν αργά το βράδυ στα αντίσκηνα τους για ύπνο. Την επόμενη μέρα πέραν του προγεύματος και του λυσίματος της κατασκήνωσης, αυτό που περίμεναν όλοι ήταν τα αποτελέσματα.

Και τα αποτελέσματα έδιναν τα βραβεία στη δυάδα της Παναγιώτας Μαυρή και του Κύπρου Νικολάου. Το πρώτο ποτέ Ακριτικό Πένταθλο ολοκληρώθηκε με επιτυχία και αναμένουμε πλέον την αξιολόγηση του για να δούμε αν θα καθιερωθεί…

 

 
Πτηνοπαρατήρηση στη λίμνη Παραλιμνίου
Κυριακή, 27 Μαρτίου 2016 00:40    PDF Εκτύπωση E-mail
Κυριακή, 27 Μαρτίου 2016 00:40

Στη λίμνη Παραλιμνίου ταξιδέψαμε στις 26 Μαρτίου. Ήταν άλλη μια εκδρομή για να θαυμάσουμε την κυπριακή φύση!

Όμως αυτή τη φορά είδαμε κι’ άλλα… Είδαμε την καταστροφή του περιβάλλοντος, με τα σκουπίδια, τις πίστες για μοτόρες, τα φυσίγγια. Μια λίμνη που θα μπορούσε να ήταν τόσο όμορφη!

Με την βοήθεια των αρχηγών μας μάθαμε λίγα πράματα για τους Γύπες και την προσπάθεια να σωθούν οι ελάχιστοι που απόμειναν, για τα αποδημητικά πουλιά αλλά και για τα χελιδόνια. Μάθαμε ακόμη για το μοναδικό νερόφιδο που όμως δεν μπορέσαμε να δούμε.

Ενώ οι πτηνολόγοι με τα τηλεσκόπια και τις πολλές πληροφορίες που μας έδωσαν, μας βοήθησαν να εντοπίσουμε πουλιά όπως τη γερακίνα και τον κίτση που τσακώνονταν, την πανέμορφη Πελλοκατερίνα, το νανοπλουμίδη, τον αρκοπετείναρο, τον καραπαττά το ασπροχελίδονο και το πετροχελίδονο.

Καταλήξαμε στο Ποτάμι του Λιοπετριού για το γεύμα μας. Εκει ξεκουραστήκαμε και παίξαμε. Ωραίος ο ποταμός με τις βαρκούλες των ψαράδων. Όμως τα σκουπίδια μπόλικα κι εδώ και αυτό μας λύπησε…

Απόγευμα πια επιστρέψαμε στη Λευκωσία προβληματισμένοι. Τι αλήθεια να κάνουμε για να προστατεύσουμε το περιβάλλον της Κύπρου μας;

 

 

 
Μέρες 1998...
Δευτέρα, 14 Μαρτίου 2016 09:43    PDF Εκτύπωση E-mail
Δευτέρα, 14 Μαρτίου 2016 09:43

Είχαν περάσει κιόλας δεκαπέντε μήνες από τότε που ξέσπασε η μεγάλη κρίση στους κόλπους του προσκοπισμού, με επίκεντρο του την περιοχή Καϊμακλίου… Οι νέοι αφού κράτησαν θέσεις αλλά και απόψεις για όλο αυτό τον καιρό, αποφάσισαν να αποχωρίσουν από τον προσκοπισμό. Ήταν ισχυρές οι απόψεις τους για ελευθερία έκφρασης, για περισσότερη δημοκρατία, για ανανέωση μεθόδων, για αλλαγή στο «παραστρατιωτικό» στυλ. Αυτή η συντηρητική οργάνωση δεν μπορούσε πια να τους εκφράζει.

Τώρα μαζεμένοι στο σπίτι του αρχηγού τους συζητούν τα γεγονότα. Τι πρέπει αλήθεια να κάνουν; Μετά την αποχώρηση τους, αποχώρησαν και πολλά παιδιά δείχνοντας την απροθυμία τους να συνεχίσουν χωρίς τους αρχηγούς τους. Οι έφηβοι από την άλλη ξεσηκώθηκαν και αποφάσισαν να συνεχίσουν αυτοί την «επανάσταση» των αρχηγών τους. Πως μπορούσαν τώρα απλά να αποχωρίσουν αφήνοντας ξεκρέμαστα όλα αυτά τα παιδιά;

Από την άλλη ήταν φανερό πως ο προσκοπισμός δεν μπορούσε να τους εκφράζει πλέον. Αυτοί ήθελαν πρόοδο, αλλαγή, ανανέωση, δημοκρατία.

- Τι θα λέγατε να καλούσαμε σε συνάντηση όσα παιδιά το επιθυμούν; Να συναντηθούμε κάπου άλλου κι να περάσουμε μαζί ένα απόγευμα…

Μετά από διάφορες σκέψεις η ιδέα ωρίμασε. Θα μαζευόμασταν λοιπόν στην αυλή της εκκλησίας του Αρχαγγέλου Μιχαήλ. Θα καλούσαμε όσους ήθελαν για ένα ευχάριστο πρόγραμμα, χωρίς στολές. Μια ανακοίνωση φτιάχτηκε και καθορίστηκε πως θα κατέληγε στα σπίτια των παιδιών. Στις 8 Φεβρουαρίου η ανακοίνωσε άρχισε να διανέμεται και καλούσε σε συνάντηση το Σάββατο στις 21 Φεβρουαρίου.

- Κι αν δεν έρθουν; Αν φοβηθούν;

- Τότε θα χουμε κάνει ότι περισσότερο μπορούσαμε. Αν δεν έρθουν το θέμα λήγει οριστικά!

Η αλήθεια είναι πως μπήκε και ο αριθμητικός στόχος: να μαζευτούμε καμιά τριανταριά.

21 Φεβρουαρίου 1998, ώρα 2.45 μμ στην αυλή του Αρχαγγέλου καταφθάνουν οι τολμηροί – μικροί και μεγάλοι. Και ήταν όντως τολμηροί γιατί κάποιοι προσπάθησαν έντονα να τους αποτρέψουν:

- Που πάτε με αυτούς τους αποστάτες, τους εξτρεμιστές;

- Είναι παράνομοι θα καταγγελθούν στην αστυνομία.

Στις 3.00 μμ ήδη πενήντα άτομα βρίσκονταν συγκεντρωμένα στην αυλή. Κοντά τους και κάποιοι γονείς. Το πρόγραμμα του απογεύματος ξεκινά και ακούγονται τα ξεφωνητά των παιδιών μας. Επιτέλους είμαστε και πάλι μαζί!

Στις 3.20 μμ εμφανίζεται η αστυνομία…

- Έχουμε καταγγελία ότι κάνετε παράνομη συγκέντρωση χρησιμοποιώντας το όνομα των προσκόπων και τα εμβλήματα τους.

Μπροστά τους στέκεται ο αρχηγός μας:

- Καμιά παρανομία δεν κάνουμε και συγκεντρωνόμαστε ελεύθερα όπου θέλουμε! Όπως βλέπετε ούτε όνομα, ούτε εμβλήματα, ούτε στολές άλλων φοράμε.

Οι αστυνομικοί χαμογέλασαν και έφυγαν… (Θα ξανάρχονταν, αλλά το αποτέλεσμα ήταν και τις επόμενες φορές το ίδιο. Να φεύγουν άπραγοι και… χαμογελαστοί)

Με το τέλος του προγράμματος στις 4.45 μμ οι πενήντα αποφάσισαν να ανανεώσουν το ραντεβού τους και για το επόμενο Σάββατο. Όπως και έγινε. Και μετά και για το επόμενο στις 7 Μαρτίου.

Μάταια προσπαθούσαν κάποιοι να τρομοκρατήσουν τα παιδιά μας. Οι πενήντα παρέμειναν εκεί, βράχοι!

Την τρίτη βδομάδα λοιπόν, αφού έγινε το πρόγραμμα, οι πενήντα νέοι και παιδιά κάθισαν σε ένα μεγάλο ημικύκλιο. Μπροστά τους στάθηκε ο Ντίνος και τους ανακοίνωσε την οριστική απόφαση των αρχηγών όλων να μην επιστρέψουν στον προσκοπισμό. Μετά ζήτησε να σηκώσουν το χέρι όσοι θα ήθελαν να επιστρέψουν. Τα χέρια έμειναν κάτω και τα παιδιά άρχισαν να δηλώνουν πως δεν σκόπευαν πλέον να επιστρέψουν στον προσκοπισμό. Ήταν φανερό πως περίμεναν με αγωνία να ακούσουν την επόμενη ερώτηση. Κανένας μέχρι εκείνη τη στιγμή δεν ήξερε την πρόθεση του αρχηγού μας.

Ο Ντίνος έμεινε για λίγο σιωπηλός και μετά ρώτησε:

- Πόσοι από σας τότε θα μας ακολουθούσαν σε μια νέα οργάνωση;

Και η απάντηση ήρθε εντυπωσιακή: Και τα πενήντα χέρια σηκώθηκαν πανύψηλα! Αυτό ήταν: το Σώμα των Ακριτών γεννιόταν!

Κι όταν στις 14 Μαρτίου 1998 υψωνόταν για πρώτη φορά η Ακριτική σημαία, στο Γ’ Δημοτικό Σχολείο Καϊμακλίου βρίσκονταν πενήντα επτά νέοι και παιδιά που ενίσχυαν το νεοσύστατο Σώμα Ακριτών!

 

 

 
Μάθημα... Γεωλογίας στα πετρώματα της Κϋπρου μας
Τετάρτη, 02 Μαρτίου 2016 15:25    PDF Εκτύπωση E-mail
Τετάρτη, 02 Μαρτίου 2016 15:25

Στο Καλό Χωριό Κλήρου βρέθηκε Κυριακάτικα στις 28 Φεβρουαρίου μια ομάδα 28 μεγάλων Ακριτών. Εκεί οι Ακρίτες μας κατέβηκαν στο «ποτάμι της Μαρούλενας» όπου η τοπική κοινότητα έφτιαξε ένα όμορφο μονοπάτι, κατά μήκος του ποταμιού. ποδηλασία.

Πραγματικά όμορφο το ποτάμι με τα βατράχια και τα ψαράκια του. Υπάρχουν ακόμη και νερόφιδα αλλά μάλλον… κοιμούνται ακόμη. Αυτό βέβαια που δεσπόζει είναι τα εκπληκτικά πετρώματα. Πρόκειται για λάβες που στερεοποιήθηκαν πριν 90 εκατομμύρια χρόνια στο βυθό της θάλασσας! Τώρα από το βυθό της θάλασσας πως βρέθηκαν στους λόφους του Καλού Χωριού, είναι μια μεγάλη ιστορία. Είναι η γεωλογική ιστορία της Κύπρου την οποία ακούσαμε από τους αρχηγούς μας επί τόπου!

Η ομάδα μας κατευθύνθηκε στη συνέχεια προς το χωριό Φικάρδου. Το γραφικό χωριό, τόσο δα αλλά και τόσο όμορφο, ήταν ότι έπρεπε για ένα ήσυχο περίπατο. Οι ανθισμένες αμυγδαλιές πρόσθεταν ακόμη περισσότερο στο όλο σκηνικό. Και αφού ποζάραμε για καμπόσες φωτογραφίες καταλήξαμε στον εκδρομικό χώρο πίσω στο Καλό Χωριό όπου γευματίσαμε.

Ήταν άλλη μια ωραία εξόρμηση προς την φύση. Αναπνεύσαμε καθαρό αέρα, ηρέμησε το πνεύμα μας και νωρίς το απόγευμα επιστρέψαμε στη… ρουτίνα

 

 

 
Φιλόξενος και πάλι ο γραφικός Ασκάς!
Δευτέρα, 15 Φεβρουάριου 2016 08:59    PDF Εκτύπωση E-mail
Δευτέρα, 15 Φεβρουάριου 2016 08:59

Το πολύ γραφικό χωριό Ασκά επισκέφτηκαν την Κυριακή 14 Φεβρουαρίου οι Πρωτοπόροι και Εξερευνητές μας. Με δύο λεωφορεία φτάσαμε πρωί στο χωριό ανεβάζοντας σημαντικά, έστω και για μια μέρα, τον πληθυσμό του χωριού. Και ειδικά τον αριθμό των παιδιών αφού ελάχιστα ζουν εκεί…

Τα τμήματα μας χωρισμένα στα δύο είχαν να ασχοληθούν με δύο ξεχωριστά θέματα: Από τη μια να περιδιαβάσουν τα στενά πλακόστρωτα δρομάκια του χωριού και να συγκεντρώσουν πληροφορίες. Ενώ από την άλλη να εξερευνήσουν το μονοπάτι της φύσης και να κάνουν διάφορες παρατηρήσεις.

Η γνωριμία μας με το χωριό ήταν λοιπόν εξαιρετική! Πανέμορφα τα δρομάκια του χωριού. Όμορφη και η γύρω φύση κατά μήκος του περιποιημένου μονοπατιού. Ευκαιρία να γεμίσουμε το μάτι με πράσινο και τα γήινα χρώματα του χωριού και να ηρεμήσουμε. Αλλά και να αναπνεύσουμε καθαρό αέρα μακριά από αυτοκίνητα!

Από το πρόγραμμα μας δεν έλειψαν τα παιγνίδια. Στο παλιό σχολείο του χωριού - έρημο εδώ και χρόνια και χωρίς μαθητές - παίξαμε παραδοσιακά παιγνίδια, που γενικά είχαμε σ’ ολόκληρο τον Φεβρουάριο που ήταν αφιερωμένος στην κυπριακή παράδοση.

Απόγευμα πια αναχωρήσαμε για την επιστροφή μας στη Λευκωσία. Περάσαμε πολύ καλά!

 

 

 


JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL

Tελευταίες Ειδήσεις

Αιμοδοσία Σώματος Ακριτών: ΕΠΙΤΥΧΙΑ!

Μπράβο, πολλά μπράβο για μια μεγάλη και πετυχημένη προσπάθεια! 50 μονάδες αίματος πρόσφεραν οι αιμοδότες μας απόψε. Μόλις μία μόναδα πίσω απο το ρεκόρ του 2013... Μπόλικος κόσμος πέρασε απο...

Περισσότερα...

Αυτό το Σάββατο, σας περιμένουμε όλους!

Διπλή προσπάθεια το ερχόμενο Σάββατο 15 Δεκεμβρίου, απο τις 5.00 ως τις 8.00 μμ περίπου, στη λέσχη μας στο Καιμακλί... * Απο τη μια η αιμοδοσία για όσους τολμούν και...

Περισσότερα...

Ανακοινώσεις

Μια 3ωρη συνάντηση γεμάτη Χριστούγεννα!

Το ερχόμενο Σάββατο 22 Δεκεμβρίου θα έχουμε την τελευταία συνάντηση του 2018… Η οποία θα είναι αφιερωμένη στα Χριστούγεννα! Η συνάντηση θα γίνει στη λέσχη μας στο Καϊμακλί και θα αρχίσει...

Περισσότερα...

Η αιμοδοσία του Σώματος Ακριτών. Σας περιμένουμε!

Είναι λίγες οι ευκαιρίες που έχουμε για να δείξουμε την ανθρωπιά μας και είναι λίγες οι φορές που μπορούμε να προσφέρουμε κάτι τόσο ουσιαστικό. Φέτος μην το αμελήσετε... Μην το...

Περισσότερα...