Σάββατο, 20 Ιουλίου 2019
Βρίσκεστε εδώ: Οικοσελίδα Τα Νέα μας
Τα Νέα μας

Διαβάστε ειδήσεις από τα διάφορα τμήματα μας και από τις περιοχές μας.Η ασπίδα στο Πλατύ, το κύπελλο στο Καϊμακλί
Δευτέρα, 25 Απριλίου 2016 14:54    PDF Εκτύπωση E-mail
Δευτέρα, 25 Απριλίου 2016 14:54

Είναι η πιο δυνατή δράση της κάθε χρονιάς: Ο διαγωνισμός των ομάδων μας! Μια δράση κουραστική, κάποτε αγχώδης… αλλά και τόσο ενδιαφέρουσα. Μια δράση πρόκληση για όλα τα παιδιά μας που συμμετέχουν.

Ο διαγωνισμός μας έγινε λοιπόν και φέτος στο χωριό Βάβλα στις 23 και 24 Απριλίου. Από το πρωί του Σαββάτου μέχρι και λίγο πριν το μεσημέρι της Κυριακής οι Ακρίτες μας τα έδωσαν όλα για τη νίκη από τη μια, αλλά και την αξιοπρεπή εμφάνιση από την άλλη. Διότι δεν ήταν όλες οι ομάδες φαβορί. Η κάθε ομάδα είχε το δικό της στόχο. Άλλη πήγε για να νικήσει, άλλη για να αποκτήσει εμπειρίες και άλλη για να… μην μείνει τελευταία. Αλλά και η τελευταία ήθελε να το κάνει με καλή προσπάθεια και αξιοπρέπεια.

Δόθηκε λοιπόν μεγάλη μάχη… Αλλά με κέφι και ζωντάνια! Σ’ ένα κλίμα φιλικό και πάνω απ’ όλα Ακριτικό. Υπήρχαν φαβορί και δεν μας διέψευσαν. Νωρίς – νωρίς οι περσινοί νικητές από το Πλατύ, τα Μυρμήγκια της έμπειρης Σαββίνας Μάμα, βγήκαν μπροστά. Από κοντά οι Μέλισσες του Λάμπρου Διονυσίου με δυνατά μέλη στην ομάδα. Επίσης εκεί στα ψηλά βρέθηκαν τα Λιοντάρια της Μαριλένας Ξενοφώντος από το Καϊμακλί. Οι τρεις ομάδες κρατήθηκαν στις πρώτες θέσεις μέχρι τέλους.

Εξαιρετική εμφάνιση έκαναν όμως και τα Δελφίνια της Χριστίνας Δημητρίου, αλλά και οι Χελώνες της Άννας Νικολάου. Οι δύο ομαδάρχισσες άφησαν πολλές υποσχέσεις για… τον επόμενο διαγωνισμό. Καλά τα πήγε και ο Βασίλης Αποστολακούδης με τους Ξιφίες του. Όπως και οι Σκαραβαίοι του Πόλυ Κλαδευτηρά που επίσης προσπάθησαν πολύ.

Οι Αράχνες της Γαβριέλλας Ντερκ τα πήγαν καλύτερα όταν… σοβαρεύτηκαν. Ήταν πάντως η πιο διασκεδαστική ομάδα του διαγωνισμού! Ενώ η ομάδα των Καγκουρό είχαν αδυναμίες αλλά και νέα παιδιά που μπορούν να πάνε πολύ καλύτερα στο μέλλον.

Ο διαγωνισμός είχε μπόλικη δράση. Η εξερεύνηση της φύσης περιλάμβανε πορεία με χάρτη και πυξίδα, ανίχνευση και παρατηρητικότητα. Έδειξαν τις γνώσεις τους στις πρώτες βοήθειες και οι ομάδες έστησαν τα αντίσκηνα τους, έπαιξαν ράγκμπι, έφτιαξαν μαγειρεία και μαγείρεψαν κοτόπουλο και πιλάφι πουργούρι. Έψαξαν τους αστερισμούς για να προσανατολιστούν και το βράδυ παρουσίασαν χιουμοριστικά σκετσάκια και τραγούδια. Έπρεπε ακόμη να φτιάξουν πόστερ για την κυπριακή παράδοση αλλά και να διαγωνιστούν σε παιγνίδι γνώσεων.

Με όλα αυτά γέμιζαν το… λογαριασμό τους με βαθμούς και προσπαθούσαν για το καλύτερο.

Την Κυριακή και αφού ολοκληρώθηκαν όλες οι προσπάθειες οι ομάδες όλες παρατάχθηκαν έξω από την εκκλησία του χωριού για τα αποτελέσματα. Όπως σε όλα τα καλά… σόου τα αποτελέσματα ανακοινώθηκαν αργά –αργά και η αγωνία έφτασε στα ύψη.

Τελικά ο δυνατός διαγωνισμός δεν έλυσε όλα τα θέματα του… Δύο ομάδες ισοβάθμησαν στην πρώτη θέση! Τα Μυρμήγκια επανέλαβαν τη περσινή τους νίκη, μόνο που μοιράστηκαν την ασπίδα με τις Μέλισσες. Το Πλατύ πανηγύρισε λοιπόν για την ασπίδα της καλύτερης ομάδας αφού και οι δύο πρώτες ομάδες προέρχονται από το Πλατύ. Οι Καϊμακλιώτες από την άλλη δεν το έβαλαν κάτω και έτσι το κύπελλο για το τμήμα πού είχε το ψηλότερο μέσο όρο πήγε στο 2ο Τμήμα Καϊμακλίου.

 
H Παναγιώτα και ο Κύπρος πήραν το Ακριτικό Πένταθλο
Κυριακή, 03 Απριλίου 2016 22:07    PDF Εκτύπωση E-mail
Κυριακή, 03 Απριλίου 2016 22:07

Τι χρειάζεται άραγε να ξέρει ένα πραγματικός Ακρίτας; Ας τα πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά:

1. Πρώτα θα πρέπει να μπορεί με χάρτη και πυξίδα να φτάσει στον προορισμό του

2. Εκεί θα πρέπει να κατασκηνώσει και να κατασκηνώσει σωστά

3. Φυσικά αφού λατρεύει τη φύση θα πρέπει να ξέρει πώς να την εξερευνήσει, παρατηρώντας ζώα και πουλιά, αναγνωρίζοντας φυτά και πετρώματα

4. Θα επιβιώσει βέβαια ανάβοντας φωτιά και μαγειρεύοντας

5. Και τέλος θα το φιλοσοφήσει… με βραδινή κουβεντούλα.

Αυτά τα πέντε δοσμένα μέσα από πέντε δοκιμασίες, είχαν να αντιμετωπίσουν όσοι Ακρίτες βρέθηκαν το πρωινό της 1η Απριλίου έξω από το μοναστήρι του Αγίου Νεοφύτου στην επαρχία Λάρνακας. Οι Ακρίτες χωρισμένοι με κλήρωση από πριν σε δυάδες, ξεκίνησαν προς άγνωστη μέχρι εκείνη τη στιγμή κατεύθυνση. Με τα σακίδια στην πλάτη και ακολουθώντας οδηγίες έφτασαν στο χωριό Βάβλα όπου και κατασκήνωσαν. Στα σακίδια μπορούσαν να έχουν μόνο… δέκα αντικείμενα.

Η ανοιξιάτικη φύση ήταν στα φόρτε της κι έτσι η εξερεύνηση της ήταν απολαυστική. Παντού πράσινο και άνθη, ενώ το πουλιά ήταν παντού! Εξίσου απολαυστικό ήταν και το βραδινό φαγητό. Όλοι οι διαγωνιζόμενοι κατάφεραν να μαγειρέψουν το φαγητό τους πολύ καλά χρησιμοποιώντας μάλιστα σκεύη που έφτιαξαν μόνοι τους με υλικά από τη φύση.

Η βραδινή συζήτηση με θέμα που είχε επιλεγεί από πριν, ήταν πολύ ζωντανή. Επιχειρήματα, διαφωνίες και δυνατές απόψεις απ’ όλους.

Μ’ αυτά και μ’ αυτά οι Ακρίτες μας βρέθηκαν αργά το βράδυ στα αντίσκηνα τους για ύπνο. Την επόμενη μέρα πέραν του προγεύματος και του λυσίματος της κατασκήνωσης, αυτό που περίμεναν όλοι ήταν τα αποτελέσματα.

Και τα αποτελέσματα έδιναν τα βραβεία στη δυάδα της Παναγιώτας Μαυρή και του Κύπρου Νικολάου. Το πρώτο ποτέ Ακριτικό Πένταθλο ολοκληρώθηκε με επιτυχία και αναμένουμε πλέον την αξιολόγηση του για να δούμε αν θα καθιερωθεί…

 

 
Πτηνοπαρατήρηση στη λίμνη Παραλιμνίου
Κυριακή, 27 Μαρτίου 2016 00:40    PDF Εκτύπωση E-mail
Κυριακή, 27 Μαρτίου 2016 00:40

Στη λίμνη Παραλιμνίου ταξιδέψαμε στις 26 Μαρτίου. Ήταν άλλη μια εκδρομή για να θαυμάσουμε την κυπριακή φύση!

Όμως αυτή τη φορά είδαμε κι’ άλλα… Είδαμε την καταστροφή του περιβάλλοντος, με τα σκουπίδια, τις πίστες για μοτόρες, τα φυσίγγια. Μια λίμνη που θα μπορούσε να ήταν τόσο όμορφη!

Με την βοήθεια των αρχηγών μας μάθαμε λίγα πράματα για τους Γύπες και την προσπάθεια να σωθούν οι ελάχιστοι που απόμειναν, για τα αποδημητικά πουλιά αλλά και για τα χελιδόνια. Μάθαμε ακόμη για το μοναδικό νερόφιδο που όμως δεν μπορέσαμε να δούμε.

Ενώ οι πτηνολόγοι με τα τηλεσκόπια και τις πολλές πληροφορίες που μας έδωσαν, μας βοήθησαν να εντοπίσουμε πουλιά όπως τη γερακίνα και τον κίτση που τσακώνονταν, την πανέμορφη Πελλοκατερίνα, το νανοπλουμίδη, τον αρκοπετείναρο, τον καραπαττά το ασπροχελίδονο και το πετροχελίδονο.

Καταλήξαμε στο Ποτάμι του Λιοπετριού για το γεύμα μας. Εκει ξεκουραστήκαμε και παίξαμε. Ωραίος ο ποταμός με τις βαρκούλες των ψαράδων. Όμως τα σκουπίδια μπόλικα κι εδώ και αυτό μας λύπησε…

Απόγευμα πια επιστρέψαμε στη Λευκωσία προβληματισμένοι. Τι αλήθεια να κάνουμε για να προστατεύσουμε το περιβάλλον της Κύπρου μας;

 

 

 
Μέρες 1998...
Δευτέρα, 14 Μαρτίου 2016 09:43    PDF Εκτύπωση E-mail
Δευτέρα, 14 Μαρτίου 2016 09:43

Είχαν περάσει κιόλας δεκαπέντε μήνες από τότε που ξέσπασε η μεγάλη κρίση στους κόλπους του προσκοπισμού, με επίκεντρο του την περιοχή Καϊμακλίου… Οι νέοι αφού κράτησαν θέσεις αλλά και απόψεις για όλο αυτό τον καιρό, αποφάσισαν να αποχωρίσουν από τον προσκοπισμό. Ήταν ισχυρές οι απόψεις τους για ελευθερία έκφρασης, για περισσότερη δημοκρατία, για ανανέωση μεθόδων, για αλλαγή στο «παραστρατιωτικό» στυλ. Αυτή η συντηρητική οργάνωση δεν μπορούσε πια να τους εκφράζει.

Τώρα μαζεμένοι στο σπίτι του αρχηγού τους συζητούν τα γεγονότα. Τι πρέπει αλήθεια να κάνουν; Μετά την αποχώρηση τους, αποχώρησαν και πολλά παιδιά δείχνοντας την απροθυμία τους να συνεχίσουν χωρίς τους αρχηγούς τους. Οι έφηβοι από την άλλη ξεσηκώθηκαν και αποφάσισαν να συνεχίσουν αυτοί την «επανάσταση» των αρχηγών τους. Πως μπορούσαν τώρα απλά να αποχωρίσουν αφήνοντας ξεκρέμαστα όλα αυτά τα παιδιά;

Από την άλλη ήταν φανερό πως ο προσκοπισμός δεν μπορούσε να τους εκφράζει πλέον. Αυτοί ήθελαν πρόοδο, αλλαγή, ανανέωση, δημοκρατία.

- Τι θα λέγατε να καλούσαμε σε συνάντηση όσα παιδιά το επιθυμούν; Να συναντηθούμε κάπου άλλου κι να περάσουμε μαζί ένα απόγευμα…

Μετά από διάφορες σκέψεις η ιδέα ωρίμασε. Θα μαζευόμασταν λοιπόν στην αυλή της εκκλησίας του Αρχαγγέλου Μιχαήλ. Θα καλούσαμε όσους ήθελαν για ένα ευχάριστο πρόγραμμα, χωρίς στολές. Μια ανακοίνωση φτιάχτηκε και καθορίστηκε πως θα κατέληγε στα σπίτια των παιδιών. Στις 8 Φεβρουαρίου η ανακοίνωσε άρχισε να διανέμεται και καλούσε σε συνάντηση το Σάββατο στις 21 Φεβρουαρίου.

- Κι αν δεν έρθουν; Αν φοβηθούν;

- Τότε θα χουμε κάνει ότι περισσότερο μπορούσαμε. Αν δεν έρθουν το θέμα λήγει οριστικά!

Η αλήθεια είναι πως μπήκε και ο αριθμητικός στόχος: να μαζευτούμε καμιά τριανταριά.

21 Φεβρουαρίου 1998, ώρα 2.45 μμ στην αυλή του Αρχαγγέλου καταφθάνουν οι τολμηροί – μικροί και μεγάλοι. Και ήταν όντως τολμηροί γιατί κάποιοι προσπάθησαν έντονα να τους αποτρέψουν:

- Που πάτε με αυτούς τους αποστάτες, τους εξτρεμιστές;

- Είναι παράνομοι θα καταγγελθούν στην αστυνομία.

Στις 3.00 μμ ήδη πενήντα άτομα βρίσκονταν συγκεντρωμένα στην αυλή. Κοντά τους και κάποιοι γονείς. Το πρόγραμμα του απογεύματος ξεκινά και ακούγονται τα ξεφωνητά των παιδιών μας. Επιτέλους είμαστε και πάλι μαζί!

Στις 3.20 μμ εμφανίζεται η αστυνομία…

- Έχουμε καταγγελία ότι κάνετε παράνομη συγκέντρωση χρησιμοποιώντας το όνομα των προσκόπων και τα εμβλήματα τους.

Μπροστά τους στέκεται ο αρχηγός μας:

- Καμιά παρανομία δεν κάνουμε και συγκεντρωνόμαστε ελεύθερα όπου θέλουμε! Όπως βλέπετε ούτε όνομα, ούτε εμβλήματα, ούτε στολές άλλων φοράμε.

Οι αστυνομικοί χαμογέλασαν και έφυγαν… (Θα ξανάρχονταν, αλλά το αποτέλεσμα ήταν και τις επόμενες φορές το ίδιο. Να φεύγουν άπραγοι και… χαμογελαστοί)

Με το τέλος του προγράμματος στις 4.45 μμ οι πενήντα αποφάσισαν να ανανεώσουν το ραντεβού τους και για το επόμενο Σάββατο. Όπως και έγινε. Και μετά και για το επόμενο στις 7 Μαρτίου.

Μάταια προσπαθούσαν κάποιοι να τρομοκρατήσουν τα παιδιά μας. Οι πενήντα παρέμειναν εκεί, βράχοι!

Την τρίτη βδομάδα λοιπόν, αφού έγινε το πρόγραμμα, οι πενήντα νέοι και παιδιά κάθισαν σε ένα μεγάλο ημικύκλιο. Μπροστά τους στάθηκε ο Ντίνος και τους ανακοίνωσε την οριστική απόφαση των αρχηγών όλων να μην επιστρέψουν στον προσκοπισμό. Μετά ζήτησε να σηκώσουν το χέρι όσοι θα ήθελαν να επιστρέψουν. Τα χέρια έμειναν κάτω και τα παιδιά άρχισαν να δηλώνουν πως δεν σκόπευαν πλέον να επιστρέψουν στον προσκοπισμό. Ήταν φανερό πως περίμεναν με αγωνία να ακούσουν την επόμενη ερώτηση. Κανένας μέχρι εκείνη τη στιγμή δεν ήξερε την πρόθεση του αρχηγού μας.

Ο Ντίνος έμεινε για λίγο σιωπηλός και μετά ρώτησε:

- Πόσοι από σας τότε θα μας ακολουθούσαν σε μια νέα οργάνωση;

Και η απάντηση ήρθε εντυπωσιακή: Και τα πενήντα χέρια σηκώθηκαν πανύψηλα! Αυτό ήταν: το Σώμα των Ακριτών γεννιόταν!

Κι όταν στις 14 Μαρτίου 1998 υψωνόταν για πρώτη φορά η Ακριτική σημαία, στο Γ’ Δημοτικό Σχολείο Καϊμακλίου βρίσκονταν πενήντα επτά νέοι και παιδιά που ενίσχυαν το νεοσύστατο Σώμα Ακριτών!

 

 

 
Μάθημα... Γεωλογίας στα πετρώματα της Κϋπρου μας
Τετάρτη, 02 Μαρτίου 2016 15:25    PDF Εκτύπωση E-mail
Τετάρτη, 02 Μαρτίου 2016 15:25

Στο Καλό Χωριό Κλήρου βρέθηκε Κυριακάτικα στις 28 Φεβρουαρίου μια ομάδα 28 μεγάλων Ακριτών. Εκεί οι Ακρίτες μας κατέβηκαν στο «ποτάμι της Μαρούλενας» όπου η τοπική κοινότητα έφτιαξε ένα όμορφο μονοπάτι, κατά μήκος του ποταμιού. ποδηλασία.

Πραγματικά όμορφο το ποτάμι με τα βατράχια και τα ψαράκια του. Υπάρχουν ακόμη και νερόφιδα αλλά μάλλον… κοιμούνται ακόμη. Αυτό βέβαια που δεσπόζει είναι τα εκπληκτικά πετρώματα. Πρόκειται για λάβες που στερεοποιήθηκαν πριν 90 εκατομμύρια χρόνια στο βυθό της θάλασσας! Τώρα από το βυθό της θάλασσας πως βρέθηκαν στους λόφους του Καλού Χωριού, είναι μια μεγάλη ιστορία. Είναι η γεωλογική ιστορία της Κύπρου την οποία ακούσαμε από τους αρχηγούς μας επί τόπου!

Η ομάδα μας κατευθύνθηκε στη συνέχεια προς το χωριό Φικάρδου. Το γραφικό χωριό, τόσο δα αλλά και τόσο όμορφο, ήταν ότι έπρεπε για ένα ήσυχο περίπατο. Οι ανθισμένες αμυγδαλιές πρόσθεταν ακόμη περισσότερο στο όλο σκηνικό. Και αφού ποζάραμε για καμπόσες φωτογραφίες καταλήξαμε στον εκδρομικό χώρο πίσω στο Καλό Χωριό όπου γευματίσαμε.

Ήταν άλλη μια ωραία εξόρμηση προς την φύση. Αναπνεύσαμε καθαρό αέρα, ηρέμησε το πνεύμα μας και νωρίς το απόγευμα επιστρέψαμε στη… ρουτίνα

 

 

 


JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL

Tελευταίες Ειδήσεις

Ολοκληρώθηκε η χρονιά με κατασκήνωση στο Τρόοδος

Η κατασκήνωση στο Τρόοδος ήταν και πάλι με σκέτη απόλαυση! Η ομορφιά της φύσης και η δροσιά απο τη μια και η απίθανη Ακριτική παρέα απο την άλλη, ήταν τα...

Περισσότερα...

Τα βραβεία στους καλύτερους και τους άριστους!

Στην τελευταία βραδιά της κατασκήνωσης το κλίμα ήταν συγκίνησιακό... Ήταν η τελευταία βραδιά όχι μόνο της κατασκήνωσης αλλά και της χρονιάς όλης. Στη διάρκεια της βραδιάς είχαμε και τις διάφορες...

Περισσότερα...

Ανακοινώσεις

Ανακοινώνεται η καλοκαιρινή κατασκήνωση

ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΣΗ ΣΤΟ ΤΡΟΟΔΟΣ 4 - 7 Ιουλίου 2019 Έφτασε η ώρα για το φινάλε της χρονιάς! Με κέφι και διασκέδαση, βραβεύσεις και άλλα πολλά, θα ολοκληρώσουμε τη χρονιά με κατασκήνωση....

Περισσότερα...

Η δράση μας τον Μάρτιο

To Σώμα Ακριτών ενημερώνει για τη δράση μας τον Μάρτιο:   9 Μαρτίου - Οι ετήσιοι αγώνες στίβου με τα 4 αγωνίσματα όπως πάντοτε (δρόμος ταχύτητας, δρόμος αντοχής, ρίξιμο μπάλας...

Περισσότερα...