Σάββατο, 20 Ιουλίου 2019
Βρίσκεστε εδώ: Οικοσελίδα Τα Νέα μας
Τα Νέα μας

Διαβάστε ειδήσεις από τα διάφορα τμήματα μας και από τις περιοχές μας.Εξερεύνηση στον Πεντάσχοινο
Κυριακή, 15 Ιανουαρίου 2017 20:13    PDF Εκτύπωση E-mail
Κυριακή, 15 Ιανουαρίου 2017 20:13

Κυριακή 15 Ιανουαρίου και 20 μέλη του Σώματος Ακριτών αναχωρούν για ειδική αποστολή, στον ποταμό Πεντάσχοινο!

Η περιοχή του Πεντάσχοινου από το χωριό Λεύκαρα μέχρι και την παραλία μετά το χωριό Άγιος Θεόδωρος είναι μια από τις «σημαντικές περιοχές πουλιών». Εδώ συναντάμε πέντε προστατευόμενα είδη πουλιών: Την Κράγκα (Χαλκοκουρούνα), το Περτικοσιάχινο (Σπιζαετός), τον Τρυπομάζη, την Φραγκολίνα και την Σκαλιφούρτα.

Η ομάδα των παρατηρητών μας εξόρμησε λοιπόν στην περιοχή και έψαξε για τα πουλιά αλλά και σημείωσε τυχόν απειλές που εντόπισε στην περιοχή. Ετοιμάσαμε έτσι αναφορά που θα σταλεί στον πτηνολογικό σύνδεσμο Κύπρου.

Στην συγκεκριμένη περιοχή αναλάβαμε να είμαστε παρατηρητές. Έχουμε σκοπό να παρακολουθούμε και να αναφέρουμε τυχόν προβλήματα. Έτσι βοηθούμε στην προστασία σπάνιων και σημαντικών για την Κύπρο πουλιών και φυσικά στην προστασία του περιβάλλοντος.

Η εξερεύνηση μας κράτησε δύο περίπου ώρες. Μετά από κάμποσο ποδαρόδρομο η ομάδα κατέληξε… σε ταβέρνα της περιοχής όπου συνδύασε το τερπνό με το ωφέλιμο… Άλλωστε ο όμορφος περίπατος στη φύση μας άνοιξε για καλά την όρεξη.

 

 

 
Ήτανε και πάλι γιορτή η αιμοδοσία μας
Δευτέρα, 12 Δεκεμβρίου 2016 15:11    PDF Εκτύπωση E-mail
Δευτέρα, 12 Δεκεμβρίου 2016 15:11

Είναι ίσως η πιο σημαντική εκδήλωση της κάθε χρονιάς. Η αιμοδοσία του Σώματος Ακριτών δεν είναι απλά μια αιμοδοσία. Είναι μια γιορτή! Που την ζούμε όλοι – αιμοδότες και μη – πολύ έντονα.

Έτσι λοιπόν και φέτος στις 10 Δεκεμβρίου, στήσαμε το ετήσιο πανηγύρι μας. Από τις 4.00 το απόγευμα που αρχίσαμε να ετοιμαζόμαστε μέχρι και τις 9.00 το βράδυ, η λέσχη μας έσφυζε από κόσμο, από ζωντάνια, κέφι και χαρά για την προσφορά. Καθόλου τυχαία η αιμοδοσία μας διοργανώνεται πάντοτε λίγο πριν τα Χριστούγεννα κι έτσι γίνεται η δική μας χριστουγεννιάτικη γιορτή.

Οι εθελοντές πήραν την θέση τους (γιατροί, νοσοκόμοι, βοηθοί σε διάφορα πόστα) ενώ και οι νέοι μας άναψαν έξω τη φωτιά τους ψήνοντας διάφορα εύγεστα και δίνοντας περισσότερη ζωντάνια στην όλη προσπάθεια. Αφιλοκερδώς προσφέρθηκαν από γονείς και μέλη τα ένα σωρό εδέσματα που είχαμε στα τραπέζια για τους αιμοδότες μας. Οι αιμοδότες ήταν βέβαια τα… τιμώμενα πρόσωπα. Τελικά 41 άτομα κατάφεραν να προσφέρουν αίμα. Δεν είναι η καλύτερη μας επίδοση, αλλά είναι μια πολύ καλή επίδοση και μια ουσιαστική προσφορά προς τους συνανθρώπους μας που το έχουν ανάγκη.

Ήτανε και πάλι γιορτή η αιμοδοσία μας. Και την απολαύσαμε όλοι μας. Πολλές ευχαριστίες στους αιμοδότες, στους εθελοντές, σε όσους πρόσφεραν. Ήτανε μια ωραία ομαδική προσπάθεια. Κι έτσι τα καταφέραμε! Καλά Χριστούγεννα!

 

 

 
Αλλη μια ωραία δράση στον Άγιο Επιφάνιο
Κυριακή, 30 Οκτωβρίου 2016 13:18    PDF Εκτύπωση E-mail
Κυριακή, 30 Οκτωβρίου 2016 13:18

Άλλη μια ωραία δράση καταγράψαμε στην ιστορία των Ακριτών. Η πρώτη μας φετινή κατασκήνωση έγινε στο χωριό Άγιος Επιφάνιος στις 28 - 29 Οκτωβρίου. Και ήταν πολύ επιτυχημένη τουλάχιστον όσο αφορά τη συμμετοχή μας, αφού 64 Ακρίτες βρέθηκαν στα… αντίσκηνα.

Οι Ακρίτες μας έκαναν πολλά και διάφορα στη διάρκεια του διήμερου όπως πάντοτε άλλοτε σε τέτοιες κατασκηνώσεις. Ας θυμηθούμε όμως αυτά που ξεχώρισαν στον Άγιο Επιφάνιο:

Φτάνοντας στο σχολείο του χωριού στήσαμε πρώτα τα αντίσκηνα μας. Ναι, μιλάμε για αληθινή κατασκήνωση και χρειαστήκαμε να στήσουμε 17 αντίσκηνα για να τακτοποιηθούμε όλοι.

Το βράδυ ανάψαμε τις φωτιές μας και ψήσαμε λουκανικάκια, χαλούμι και ψωμάκια που ζυμώσαμε μόνοι μας. Όλα αυτά ήταν βέβαια τα… ορεκτικά μας, αφού οι αρχηγοί μας φρόντισαν να έχουμε και τα πολύ εύγεστα μακαρόνια του φούρνου!

Το βραδινό πρόγραμμα ήταν διασκεδαστικό αλλά είχε και τις γνώσεις του παίζοντας ένα παιγνίδι για το περιβάλλον. Πριν κοιμηθούμε ακούσαμε και είδαμε κι ένα παραμύθι για την φάλαινα την Αλίκη…

Το πρωινό του Σαββάτου ήταν πολύ διαφορετικό. Πριν καν ξημερώσει δόθηκε το σύνθημα για το εγερτήριο! Είμασταν όλοι έτοιμοι γι’ αυτό. Σκοπός μας ήταν να φύγουμε αμέσως για το μονοπάτι της φύσης το οποίο θα εξερευνούσαμε. Το μονοπάτι έχει μήκος 2.5 χιλιόμετρα και η εξερεύνηση έγινε μέσω ενός μεγάλου περιβαλλοντικού παιγνιδιού. Μια – μια και ανά 2 λεπτά, οι ομάδες μας έμπαιναν λοιπόν στο παιγνίδι. Δέκα δοκιμασίες τους περίμεναν στη διάρκεια του παιγνιδιού, από το να απαντήσουν σε ερωτηματολόγια μέχρι να κάνουν παρατηρήσεις και να φτιάξουν μόμπιλο με υλικά από τη φύση. Η διαδρομή δεν ήταν εύκολη μέχρι να ανεβούμε στη ψηλότερη κορυφή των 830 μέτρων πάνω από τη θάλασσα. Εκεί πάνω στην κορυφή όμως, μπορούσαμε να δούμε το πυκνό δάσος από τη μια και τον κόλπο της Μόρφου από την άλλη. Η διαδρομή ήταν όμορφη και η φύση μας πρόσφερε απλόχερα καθαρό αέρα και πράσινο για τα μάτια μας.

Επιστρέφοντας ξεκουραστήκαμε με το… κλασσικό και αγαπημένο μας πρόγευμα. Και μετά αφού ξηλώσαμε την κατασκήνωση μας κλείσαμε τη δράση μας με παιγνίδι και τραγούδι.

 

 

 
Επέστρεψαν οι κατασκηνωτές μας απο το Τρόοδος
Δευτέρα, 11 Ιουλίου 2016 15:17    PDF Εκτύπωση E-mail
Δευτέρα, 11 Ιουλίου 2016 15:17

Όμορφες, αξέχαστες στιγμές πέρασαν οι κατασκηνωτές μας στο Τρόοδος που επέστρεψαν χθές 10 Ιουλίου. Στον κατασκηνωτικό χώρο των Κυπρίων Οδηγών και στη δροσιά του δάσους οι Ακρίτες μας είχαν ένα πρόγραμμα γεμάτο δράση!

Με εξερεύνηση στα μονοπάτια των Καληδονιών μέχρι τον καταρράκτη και στο Αταλάντη μέχρι την πλατεία Τροόδους, με οριεντίαριγκ, αθλητισμό αλλά και πολλές γνώσεις, το πρόγραμμα της κατασκήνωσης ήταν πλούσιο. Όμορφες και η βραδιές μας με παιγνίδι, αστερισμούς και παρατήρηση με το τηλεσκόπειο μας, αλλά και την Ακριτική βραδιά μας.

Ήταν σίγουρα μια απο τις καλύτερες μας κατασκηνώσεις!

 
Πανέτοιμοι για την κατασκήνωση στο Τρόοδος
Σάββατο, 04 Ιουνίου 2016 21:51    PDF Εκτύπωση E-mail
Σάββατο, 04 Ιουνίου 2016 21:51

Όλα έτοιμα για την κατασκήνωση μας στο Τρόοδος που ξεκινά στις 7 Ιουλίου. Έτοιμο το πρόγραμμα, ρυθμίζονται οι λεπτομέρειες, ετοιμοι και οι μαγείροι, ενώ οι διευθετήσεις για το χώρο έχουν γίνει. Ο χώρος που επιλέγηκε είναι η κατασκήνωση των Κυπρίων Οδηγών ψηλά στα βουνά του Τροόδους.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει πολύ ωραία πράγματα, όπως η εξερεύνηση της φύσης στο μονοπάτι των Καλιδωνιών και μέχρι τον καταρράκτη, αλλά και η παρατήρηση των άστρων με τηλεσκόπιο.

Αρκετά καλή και η συμμετοχή των παιδιών μας αφού οι κατασκηνωτές έφτασαν τους 52.

 


JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL

Tελευταίες Ειδήσεις

Ολοκληρώθηκε η χρονιά με κατασκήνωση στο Τρόοδος

Η κατασκήνωση στο Τρόοδος ήταν και πάλι με σκέτη απόλαυση! Η ομορφιά της φύσης και η δροσιά απο τη μια και η απίθανη Ακριτική παρέα απο την άλλη, ήταν τα...

Περισσότερα...

Τα βραβεία στους καλύτερους και τους άριστους!

Στην τελευταία βραδιά της κατασκήνωσης το κλίμα ήταν συγκίνησιακό... Ήταν η τελευταία βραδιά όχι μόνο της κατασκήνωσης αλλά και της χρονιάς όλης. Στη διάρκεια της βραδιάς είχαμε και τις διάφορες...

Περισσότερα...

Ανακοινώσεις

Ανακοινώνεται η καλοκαιρινή κατασκήνωση

ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΣΗ ΣΤΟ ΤΡΟΟΔΟΣ 4 - 7 Ιουλίου 2019 Έφτασε η ώρα για το φινάλε της χρονιάς! Με κέφι και διασκέδαση, βραβεύσεις και άλλα πολλά, θα ολοκληρώσουμε τη χρονιά με κατασκήνωση....

Περισσότερα...

Η δράση μας τον Μάρτιο

To Σώμα Ακριτών ενημερώνει για τη δράση μας τον Μάρτιο:   9 Μαρτίου - Οι ετήσιοι αγώνες στίβου με τα 4 αγωνίσματα όπως πάντοτε (δρόμος ταχύτητας, δρόμος αντοχής, ρίξιμο μπάλας...

Περισσότερα...